Asbjørn Fonn æresmedlem i spelemannslaget

Laurdag 30.11.2019 hadde Indre Sunnfjord Spelemannslag mykje å feire. Laget markerte femti samanhengande aktive år, og ein nytta også høvet til å gjere stas på den nye æresmedlemen i laget, Asbjørn Fonn. Asbjørn er dermed i godt selskap, men han tilfører også buketten av æresmedlemar ein ny dimensjon - felemakaren er no på plass.

IMG_9184-2
Leon held tale til Asbjørn under jubileumsfesten i Borgja. Foto: Einar Eimhjellen.
Jubileumsfest Bjarte 98-3
Så er æresmedlemsskapen setla. Foto: Bjarte Øvrebø
Bilde 16
Ei ny fele er i produksjon. Foto: Dagunn Kjøsnes
Bilde 16
Det er travelt å ver pensjonist. - Eg trur han er oppteken med fele kvar dag , seier Margot om Asbjørn som trygt kan seiast å ha meir enn ein finger med i spelet. Foto: Dagunn Kjøsnes
Bilde 16
Sjølv om mykje tid går med til stell av andre sine feler vert det også litt tid til bygging av nye feler. Foto: Dagunn Kjøsnes.
Asbjørn Fonn
Asbjørn med vinnarfela som han stilte ut under Landskappleiken på Oppdal i 2008. Foto: Firda/Tora Systad Tyssen
Firda 05
Reportasje i Firda 05.07.2008.
2000
Asbjørn med diplom for nest beste fele og sølvmedalje under Landskappleiken på Voss i 2000. Foto: Ukjend

For Asbjørn (f. 1937) har gjort ein svært allsidig og solid innsats for spelemannslaget sidan han flytta tilbake til Sunnfjord på slutten av 70-talet. Han har heile tida vore aktiv felespelar, men har også delteke i visegruppa til laget og på danseinnslag. Fela til Asbjørn er sjølvgjord, og saman med felebyggarkunsten tileigna Asbjørn seg mykje erfaring og innsikt som gjorde at han kunne ta på seg oppdrag med justering og reparasjon av feler. Dette har vore til stor glede og nytte for medlemane i spelemannslaget - til liks med mange andre. Asbjørn har innreia eigen feleverkstad, og her er det plass til feler på vent, feler i arbeid, nyproduksjon, eigna material og utstyr samt verktøy ein handverkar verdig. Mykje spesialutstyr må til, og ein del verktøy har han laga sjølv for å få det heilt tilpassa bruken. Asbjørn sitt nøyaktige og fingerferdige arbeid har stadig vore til stor hjelp i vedlikehaldet av felene våre. Sjølv har han nok erfart at dette arbeidet har teke tid som han elles kunne nytta i produksjon av nye feler, men vi er svært takknemlege for at vi framleis kan rådføre oss, få nyttige tips og nødvendig hjelp av den allsidige lagspelaren Asbjørn. 

Tekst: Dagunn Kjøsnes

| Mer++